بی اشتهایی میتواند به دلایل مختلف و به صورت ناگهانی یا مقطعی و یا تحت تاثیر برخی مشکلات جسمی یا روحی اتفاق بیفتد، که هر کدام میتواند مشکلات خاص خود را ایجاد کند و برای همین باید ریشهیابی و درمان شود. ما در این مقاله قصد داریم بدانیم بی اشتهایی از چیست و دلایل آن را بررسی کرده راههای درمان آن را با شما به اشتراک بگذرایم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
بی اشتهایی از چیست؟
همانطور که گفتیم بی اشتهایی دلایل مختلفی دارد و در هر گروه سنی به دلایل خاصی اتفاق میافتد. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که در صورتی که بی اشتهایی مقطعی باشد و زود رفع شود نباید نگران بود اما در صورتی که این بی اشتهایی به صورت ناگهانی اتفاق بیفتد و ادامه دار باشد باید برای ریشهیابی و درمان آن اقدام کرد. به طور کلی برای اینکه بدانیم بی اشتهایی از چیست لازم است که بدانیم با چه جنسیت، گروه سنی و حتی تیپ شخصیتی طرف هستیم تا بتوانیم دلیل بی اشتهایی را بهتر بررسی کنیم.
در مجموع دلایل رایج بی اشتهایی عبارتند از:
- برخی از بیماریها نظیر: سرماخوردگی، آنفولانزا، مشکلات گوارشی و هاضمه، یبوست، عفونتها و …
- مشکلات هورمونی
- مشکلات روحی: افسردگی، استرس و ناراحتیهای اعصاب و …
- اثرات برخی از داروها
چه زمانی بی اشتهایی نگران کننده است؟
زمانی که بی اشتهایی به خاطر بیماری زمینهای بوده و یا اثرات برخی داروها باشد، در صورت رفع مشکل یا بیماری، بی اشتهایی هم از بین رفته یا کمرنگ میشود اما در مواقعی که مشکلات روحی و عصبی باعث بی اشتهایی باشد اغلب این بی اشتهایی به طول میانجامد و ممکن است با کاهش وزن چشمگیری همراه باشد که باعث نگرانی میشود. به طور کلی هر زمان بی اشتهایی با مشکلاتی نظیر سوٕتغذیه، مشکلات گوارشی، یبوست، کاهش وزن چشمگیر، زوال سلامت پوست و مو و و هر گونه کاهش کیفیت زندگی و تغییر در سلامت جسمی و روانی فرد همراه باشد باید سریعأ با مشورت پزشک ریشه یابی و درمان شود.
عوارض بی اشتهایی
بی اشتهایی طولانی مدت میتواند با عوارض جبران ناپذیری همراه باشد که میتواند زندگی فرد را تا مدتها تحتالشعاع قرار بدهد. این عوارض عبارتند از:
- کاهش وزن ناگهانی و چشمگیر
- خستگی، بیخالی، ضعف، سرگیجه و بیخوابی یا پرخوابی
- کاهش شدید ویتامینها و املاح بدن
- کم خونی
- مشکلات گوارشی
- یبوست
- کاهش فشار خون
- مشکلات پوستی
- ریزش مو
در صورت دیدن هر یک از این عوارض باید سریعا با یک پزشک مشورت کرده و ابتدا بدانیم بی اشتهایی از چیست و سپس نسبت به درمان اقدام کنیم.
بی اشتهایی عصبی
رایجترین و شاید خطرناکترین نوع بی اشتهایی، بی اشتهایی عصبی است. در این نوع بی اشتهایی هیچ دلیل جسمی و یا مشکل و بیماری زمینهای جسمی وجود ندارد و فرد به دلیل مشکلات روحی و عصبی آگاهانه یا نا آگاهانه از خوردن امتناع میورزد. این نوع بی اشتهایی اغلب به خاطر ترس شدید از اضافه وزن به وجود میآید. دلیل خطرناک بودن این نوع بی اشتهایی اینست که در صورت درمان نشدن خاصیت پیشروندگی دارد و ممکن است بد و بدتر شود و خود بی اشتهایی و نرسیدن غذا به بدن میتواند عامل مشکلات عصبی بیشتر شود و این چرخهی مریض ادامه خواهد داشت که میتواند بسیار خطرناک باشد.
علائم و عوارض بی اشتهایی عصبی
افرادی که از این بی اشتهایی رنج میبرند ممکن است به دلیل ترس از اضافه وزن خود را محدود به خوردن غذاهای بسیار محدود و کم کالری کنند و حتی بعد از خوردن آنها نیز خود را وادار به استفراغ کنند. در این افراد میل شدیدی به کاهش وزن دیده میشود و اغلب باز هم ناراضی هستند و به دنبال کاهش وزن بیشتری هستند و رفته رفته ممکن است غذا خوردن را به صفر برسانند. این افراد ممکن است به دلیل دوری از نگاههای سرزنش بار دیگران از اجتماع فاصله گرفته و منزوی شوند و این امر به کاهش بیشتر اشتها در آنها منجر میشود. آنها در اکثر مواقع به صورت مداوم وزن خود را چک میکنند و اغلب به دروغ ادعا میکنند که غذا خوردهاند تا از فشار دیگران برای غذا خوردن در امان باشند. این امر باعث به وجود آمدن مشکلات عدیدهای در آنها میشود از قبیل: تحریک پذیری، کاهش توان جسمی و جنسی، بی خوابی، انزوا، ابتلای مکرر به مریضی و سرماخوردگی که به دلیل تضعیف سیستم ایمنی بدن اتفاق میافتد.
درمان بی اشتهایی عصبی
آنچه که مهم است اینست که بی اشتهایی عصبی را باید جدی بگیرید و در صورت ابتلا حتما از یک پزشک مجرب و متخصص کمک بگیرید. اما در مواردی که خیلی حاد نیستند میتوان از طریق اصلاح سبک زندگی و طب سنتی و برخی گیاهان دارویی و برطرف کردن مشکلات روحی و افسردگی تا حد زیادی به درمان این مشکل کمک کرد. برخی از گیاهان داررویی که میتواند با خاصیت آرامشبخشی و تسکین اعصاب و استرس به درمان بی اشتهایی عصبی کمک کند عبارتند از: گل محمدی، اسطوخودوس، گل گاوزبان، بادرنجبویه ، سنبلالطیب و …
معجون اعصاب
یکی از گزینههایی که میتواند تا حد زیادی به کاهش مشکلات عصبی نظیر افسردگی، استرس و اختلالات خلقی کمک کرده و به درمان بی اشتهایی عصبی کمک شایانی بنماید معجون اعصاب است. این معجون که از ترکیب گیاهانی چون: گل محمدی، بادرنجبویه، سنبلالطیب، گاو زبان، اسطوخودوس و … ساخته شده است خاصیت آرام بخشی زیادی دارد و میتواند تا حد زیادی به رفع مشکلات اعصاب کمک کند و علیرغم قیمت مناسب یک معجون همه چیز تمام و کامل برای انواع بیماریهای اعصاب است. برای خرید این محصول میتوانید از طریق لینک زیر اقدام کنید.
معجون اعصاب
مواد تشکیل دهنده معجون اعصاب، موادی هستند که میتوانند مشکلات عصبی و روانی را تحت تاثیر خود قرار داده و بسیاری از آنها را حتی از بین ببرند، حال تاثیری که ترکیب این چند گیاه دارویی مفید (در قالب معجون اعصاب) میتواند بر مشکلات و مسائل روانی و عصبی داشته باشد قطعا شگفت انگیز خواهد بود.
کلام آخر
در پایان باید گفت همانطور که اشتهای زیاد میتواند بسیار مضر بوده و به چاقی و مشکلات جسمانی بینجامد، بی اشتهایی نیز میتواند در صورتی که ادامه دار بوده و یا عصبی باشد و در زمان مناسب درمان نشود به مشکلات و بیماریهای مختلف وخطرناک ختم شود، و نباید به هیچ وجه این مشکل را سطحی قلمداد کرده به راحتی از آن رد شوید. به خصوص بی اشتهایی در کودکان و نوجوانان که در سن رشد هستند و نیاز بیشتری به تغذیهی سالم دارند خیلی بیشتر باید جدی گرفته شود. ما در این مقاله بررسی کردیم بی اشتهایی از چیست و علل بی اشتهایی و عوارض آن را از نظر گذرانده راهکارهایی برای درمان آن پیشنهاد کردیم که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. سلامت و پایدار باشید.