مواد معدنی

آهن در چه مواد غذایی وجود دارد؟ + خواص آهن برای بدن

آهن در چه مواد غذایی

در این مقاله قصد داریم درباره خواص آهن برای بدن برای شما صحبت کنیم. می‌خواهیم ببینیم آهن در چه مواد غذایی وجود دارد؟ و موادغذایی آهن دار برای کودکان چیست؟

آهن

همانطور که می‌دانید یکی از مهم‌ترین مواد معدنی موجود در بدن آهن می‌باشد. وجود مقدار مناسب آهن در بدن بسیار ضروری است و کمبود آن برای بدن ضرر و مشکلاتی جبران ناپذیر را به همراه دارد. وجود آهن برای بسیاری از واکنش‌های بدن ضروری است و در بسیاری از عملکردهای بدن نقش بزرگ و مهمی را ایفا می‌کند. اگر آهن بدن ما از حد میزان مورد نیاز بدن کمتر شود، بدن با علائمی روبه‌رو می‌شود که آن‌ها را در ادامه معرفی می‌کنیم. علائم کمبود آهن در بدن بسیار زیاد است و هر کدام به تنهایی نشانه کمبود آهن نیست. بنابراین اگر چند عدد از این علائم را باهم و به طور مداوم داشتید حتما به پزشک مراجعه کرده و با انجام آزمایش خون از کمبود آهن بدنتان آگاه شوید.

علائم کمبود آهن

علائمی مانند ریزش موی شدید، احساس خستگی زیاد و ضعف شدید و خواب آلودگی مداوم به طوریکه حتی با استراحت کردن و خوابیدن و غذا خوردن برطرف نشود، تنگی نفس حتی در هوای آزاد، تپش قلب مداوم، سردی مداوم دست‌ها و پاها، رنگ پریدگی صورت، ترک خوردن لب‌ها و یا ایجاد زخم بی دلیل، ضعیف و شکننده شدن ناخن‌ها و … از علائم شایع کم خونی و فقر آهن می‌باشد.

دلایل ایجاد فقر آهن در بدن

ایجاد فقر آهن و پیدایش کم خونی در بدن به دلایل مختلفی روی می‌دهد. کمبود آهن در خانم‌ها بیشتر اتفاق می‌افتد و نسبت به آقایان، خانم‌ها بیشتر با بیماری فقر آهن روبه‌رو می‌شوند. علت آن‌هم این است که در بدن خانم‌ها هر ماه خونریزی ماهیانه و عادت ماهیانه اتفاق می‌افتد. در این میان خانم‌هایی که خونریزی ماهیانه آن‌ها هنگام عادت ماهیانه زیاد است بیشتر و زودتر دچار فقر آهن و کم خونی می‌شوند. از طرفی خانم‌ها در هنگام بارداری نیز باید مرتب مقدار آهن موجود در خون خود را چک کنند. چرا که جنین از خون مادر تغذیه می‌کند و نیاز بدن مادر به آهن دو برابر می‌شود.

یکی دیگر از دلایل فقر آهن مصرف نکردن کافی مواد آهن‌دار در روز و یا در هفته است یا به طور کلی بدن به مقدار کافی آهن دریافت نمی‌کند.

یا انسان روزانه به طور کافی مواد غذایی آهن دار مصرف می‌کند ولی بدن قادر به جذب کافی آهن نخواهد بود. این کار به دلیل بیماری روده و ناتوانی روده در جذب آهن اتفاق می‌افتد و نتیجه آن ابتلا به کمبود آهن و کم خونی می‌باشد.

آهن برای بدن چه خواصی دارد؟

همانطور که در قبل گفته شد یکی از مواد معدنی مهم برای بدن آهن می‌باشد. در این قسمت می‌خواهیم خواص آهن برای بدن را بررسی کنیم. آهن در خون ما و در تمامی سلول‌های وجود دارد و بیشتر در گلبول‌های قرمز یافت می‌شود. آهن برای رفع کم خونی در بدن ضروری است. در بیشتر موارد انسان‌ها دچار فقر آهن و در نتیجه کم خونی می‌شوند. کمتر کسی است که مقدار آهن در بدنش بیش از حد معمول باشد. اما اگر مقدار آن نیز زیاد باشد بازهم مشکل خاصی برای بدن ایجاد نمی‌کند. بلکه بدن سعی می‌کند آن مقدار اضافی آهن را برای استفاده در آینده ذخیره کند. بنابراین وجود آهن برای رفع کم خونی دربدن بسیار ضروری است.

وظیفه اصلی خون در بدن رساندن اکسیژن به تمامی اعضا و اندام‌های بدن می‌باشد. این اکسژن رسانی را یک پروتئین در خون به نام هموگلوبین انجام می‌دهد.از آن‌جایی که وظیفه اصلی آهن در خود تشکیل پروتئین هموگلوبین است، فقر آهن در بدن موجب کم خونی می‌شود و نتیجه آن نرسیدن اکسیژن کافی به اندام‌ها می‌شود. نرسیدن اکسیژن کافی به اندام‌ها عواقبی مانند بیماری‌های قلبی و عروقی و یا سکته قلبی را به همراه دارد.

وجود آهن در بدن برای رفع خستگی و ضعف بسیار ضروری است. ممکن است شخصی به کم خونی مزمن دچار نشده باشد اما میزان آهن در خونش از حد معمول پایین‌‎تر باشد. در این موارد انسان به خستگی و ضعف شدید دچار می‌شود که حتی با استراحت کردن و یا مصرف مواد قندی برطرف نمی‌شود. در این صورت می‌گوییم فرد دچار فقر آهن شده است و با مصرف مواد آهن‌دار این خستگی و ضعف فرد برطرف می‌شود.

از آنجایی که یکی از وظایف مهم آهن تشکیل هموگلوبین و رساندن اکسیژن کافی به اندام‌های بدن است، با نرسیدن کافی اکسیژن ضعف ماهیچه‌ای ایجاد می‌شود. ضعف ماهیچه‌ای و عضلات یکی از دلایل شایع کمبود آهن می‌باشد.

آهن در چه مواد غذایی یافت می‌‌شود؟

مواد غذایی هستند که دارای آهن می‌باشد و با مصرف آن‌ها می‌توان آهن مورد نیاز بدن را تامین کرد. به این مواد غذایی، مواد غذایی خونساز نیز گفته می‌شود.

حبوباتی مانند عدس، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، نخود فرنگی، سویا و نخود دارای آهن هستند که در میان آن‌ها عدس از مقدار آهن فراوان‌تری برخوردار است.

میوه‌هایی مانند انجیر، زردآلو، تمشک، موز، انگور، انبه، خرما، زرشک، زغالاخته، انار، کیوی، خرمالو و آلبالو دارای آهن هستند. در میان آن‌ها زردآلو، انجیر، انار و زرشک از مقدار آهن بیشتری نسبت به بقیه برخوردار هستند.

همچنین مواد پروتئینی مانند گوشت قرمز، تخم مرغ، گوشت بوقلمون، گوشت ماهی و میگو، دل و سنگدان مرغ، دل و جگر گوسفند، کله پاچه نیز آهن فراوانی را دارا هستند.

گیاهانی مانند اسفناج، لوبیاسبز، کوچه فرنگی، کلم، جعفری و کرفس نیز دارای آهن هستند.

شما با مصرف روزانه مقداری از هر کدام مواد غذایی گفته شده در بالا می‌توانید آهن مورد نیاز بدن خود را تامین کنید. خانم‌های باردار باید این مواد را با مشورت پزشک مصرف کنند. چرا که این مواد علاوه بر خونساز بودن و رفع فقر آهن ممکن است قاعده‌آور نیز باشد و به جنین آسیب وارد کند.

مواد غذایی آهن دار برای کودکان

به طور کلی مواد غذایی که در بالا گفته شد برای کودکان نیز مفید می‌باشد. اما ذائقه غذایی کودکان نسبت به بزرگسالان متفاوت است و ممکن است همه مواد غذایی گفته شده در بالا را دوست نداشته باشند. سعی کنید هر کدام را که دوست دارند و می‌پسندند روزانه مصرف کنند. زیرا کودکان در سن رشد هستند و از طرفی فعالیت روزانه و شیطنت آن‌ها نسبت به بزرگسالان بیشتر است و بدن آن‌ها به آهن نیاز بیشتری پیدا می‌کند.

همچنین شما می‌توانید برای تامین آهن بدن خود از معجون خونساز استفاده کنید. مصرف این معجون یکی از بهترین راه‌ها برای تامین آهن مورد نیاز بدن و رفع کم خونی است. با مصرف روزانه صبح و عصر یه استکان از این معجون از ابتلا به کم خونی جلوگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *