شاید برای شما هم پیش آمده باشد که با اینکه در طول شب به اندازهی کافی خواب و استراحت داشتهاید در طول روز احساس خواب آلودگی کنید و سرحال نباشید. این موضوع میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که سعی میکنیم در اینجا آنها را بررسی کنیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا علت خواب آلودگی در زنان و سالمندان را بررسی کرده و روشهای مقابله ودرمان را با شما به اشتراک بگذاریم.
دلایل احساس خواب آلودگی
زمانی که علیرغم خواب شب و استراحت کافی در طول روز احساس خوابآلودگی داشته باشیم میتواند بسیار کلافه کننده باشد. چون به طور قطع عملکرد روزانهی ما تحت تاثیر قرار میگیرد و نه تنها بازدهی کاری ما را کاهش میدهد میتواند به کیفیت زندگی و رابطهی ما با افراد دیگر نیز لطمه وارد کند. پس بسیار مهم است که بتوانیم به درستی عوامل تاثیرگذار در این مشکل را ریشه یابی و کنترل کنیم. احساس خواب آلودگی میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به آنها میپردازیم.
بیماریهای زمینهای
برخی از بیماریها ممکن است کیفیت خواب ما را کاهش دهد و ممکن است باوجود اینکه ساعات طولانی را در خواب باشیم اما خواب ما کیفیت لازم را نداشته باشد و این امر میتواند باعث خواب آلودگی در طول روز شود. بیماریهایی مانند حساسیتهای فصلی، دیابت، مشکلات هورمونی، مشکلات تنفسی و …
آپنه خواب
زمانی که در طول خواب تنفس فرد برای چند ثانیه قطع و سپس وصل شود میگوییم به آپنهی خواب دچار است. این بیماری یک بیماری جدی است و باید تحت درمان قرار گیرد. آپنهی خواب به دو دلیل اتفاق میافتد، یکی از دلایل اینست که ممکن است در طول خواب بافت پشت گلو شل شده و باعث قطع موقت تنفس شود که به آن آپنهی خواب انسدادی میگویند و دلیل دیگر اینکه ممکن است مغز فرمان و سیگنال درست را به عضلههای تنفسی نفرستد که به آن آپنهی خواب مرکزی میگویند. که در هر دوصورت این مشکل میتواند باعث کاهش کیفیت خواب و خواب آلودگی شود. آپنهی خواب همراه علائمی چون خروپف، گلودرد و سردرد پس از بیداری و عدم تمرکز و توجه ظاهر میشود.
سندروم پای بیقرار
در این سندروم فرد در پاهای خود نوعی بیقراری حس میکند که فقط زمانی برطرف میشود که راه برود. این سندروم میتواند باعث اختلال در خواب و خواب آلودگی شود.
نارکولپسی
در این مشکل که نوعی مشکل عصبی است چرخهی خواب دچار اختلال میشود و فرد ممکن است چندین بار در طول شب بیدار و بیخواب شود و در طول روز احساس خواب آلودگی ناگهانی را تجربه کند.
کمبود برخی ویتامینها و املاح معدنی
کمبود برخی ویتامینها مخصوصا ویتامینD وB6 میتواند باعث خوابآلودگی و پرخوابی شود. به علاوه کمبود آهن و کم خونی نیز میتواند باعث احساس خواب آلودگی شود.
بیماری های روحی و مشکلات عصبی
مشکلات روحی مانند افسردگی، اسکیزوفرنی، شیزوفرنی و… هم میتواند باعث احساس خواب آلودگی شود.
عوارض برخی داروها
برخی از داروها میتوانند باعث خوابآلودگی شوند که البته اغلب آنها هشدار خواب آلودگی را روی در یا جعبهی دارو میدهند. این داروها مانند داروهای افسردگی ، ضد اضطراب، آنتی هیستامینها، داروی فشار خون، داروهای ضد روان پریشی و .. … میتواند باعث احساس خواب آلودگی چشم گیری شود.
علت خواب آلودگی در زنان
علت خواب آلودگی در زنان میتواند مختلف باشد. از آنجایی که زنان به خاطر دورههای pms یا سندروم پیش از قاعدگی، بارداری و یائسگی بیشتر در معرض اختلالات هورمونی و اختلالات خلقی نظیر افسردگی قرار دارند و از طرفی بیشتر در معرض کمبود اهن و برخی ویتامینها هستند ممکن است احساس خواب آلودگی بیشتری داشته باشند. به علاوه علت خواب آلودگی زنان باردار نیز میتواند همان اختلالات هورمونی یا مشکل در خواب شبانه به خاطر تکانهای جنین و یا عوض کردن مدل خواب نسبت به قبل از بارداری به خاطر وجود جنین در شکم باشد.
علت خواب آلودگی در سالمندان
سالمندان به خاطر برخی بیماریها، مصرف برخی داروها یا کمبود ویتامینها و املاح معدنی و همینطور به خاطر احساس افسردگی یا ناکارآمدی ممکن است بیشتر از دیگران احساس خواب آلودگی و چرت زدن در طول روز را تجربه کنند. که در صورت حاد شدن باید درمان شود.
درمان خواب آلودگی
برای رفع خواب آلودگی راهکارهایی هست که در اینجا آنها را بررسی میکنیم. اولین کار اینست که عواملی که باعث کاهش کیفیت خواب شبانه میشود را حذف و یا تعدیل کنید. داروهایی که باعث خواب آلودگی میشوند را شناخته و در صورت امکان با مشورت پزشک تعویض کنید. یک رژیم غذایی سالم سرشار از ویتامینها و املاح معدنی در پیش بگیرید و در صورت لزوم با مشورت پزشک از مکملها استفاده کنید. بیماریهای روحی و روانی را ریشه یابی کرده و نسبت به درمان آنها اقدام کنید. ورزش و فعالیت روزانه را در برنامههای خود بگنجانید. به علاوه با استفاده از برخی دمنوشها و عرقیجات که خاصیت تسکین دهندگی و آرامبخشی دارند میتوانید به رفع مشکلات اعصاب، افسردگی و استرس کمک کنید و کیفیت خواب خود را دوچندان کنید. این گیاهان عبارتند از: اسطوخودوس، سنبلالطیب، گاوزبان، بادرنجبویه، گل محمدی و …
معجون اعصاب
معجون اعصاب یک ترکیب بسیار قوی از عصارهی چندین گیاه مفید و موثر در کاهش مشکلات عصبی نظیر استرس، اضطراب، افسردگی، اختلالات خلقی، بیخوابی و … میباشد که میتواند تا حد زیادی کیفیت خواب شبانه را افزایش داده باعث کاهش احساس خوابآلودگی در طول روز شود. این معجون که از ترکیب گیاهانی همچون: اسطوخودوس، بادرنجبویه، گاوزبان، گل محمدی و … تولید شده است خاصیت آرامبخشی دارد و میتواند یک خواب عمیق شبانه را به شما هدیه دهد. برای خرید این محصول میتوانید از طریق لینک زیر اقدام کنید.
معجون اعصاب
مواد تشکیل دهنده معجون اعصاب، موادی هستند که میتوانند مشکلات عصبی و روانی را تحت تاثیر خود قرار داده و بسیاری از آنها را حتی از بین ببرند، حال تاثیری که ترکیب این چند گیاه دارویی مفید (در قالب معجون اعصاب) میتواند بر مشکلات و مسائل روانی و عصبی داشته باشد قطعا شگفت انگیز خواهد بود.
کلام آخر
احساس خواب آلودگی مداوم در طول روز میتواند بسیار سخت و طاقت فرسا باشد و ما را با مشکلات زیادی درگیر کند. احساس خواب آلودگی و خستگی مداوم میتواند مانع از عملکرد مفید ما در طول روز شده به اصطلاح ما را از کار و زندگی بیندازد. پس بسیار مهم است که به درستی ریشه یابی و درمان شود.
ما در این مقاله به برخی از دلایل خواب آلودگی اشاره کردیم و علت خواب آلودگی در زنان و سالمندان را به طور جداگانه مورد بحث قرار داده سعی کردیم برای درمان این مشکل راهکارهایی ارائه دهیم که امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. سلامت و پایدار باشید.