آشنایی با بدن

گلبول قرمز خون چیست و چه وظیفه‌ای دارد؟

گلبول قرمز خون

در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که گلبول قرمز خون چیست؟ می‌خواهیم بدانیم که وظیفه گلبول قرمز در بدن چه مواردی می‌باشد و کمبود گلبول قرمز در بدن چه عوارضی را به همراه دارد؟ برای آشنایی بیشتر با خون و گلبول قرمز آن تا پایان این مقاله همراه با ما باشید.

گلبول قرمز

گلبول قرمز خون چیست؟ یکی از اجزای تشکیل دهنده خون گلبول قرمز می‌باشد که در علم پزشکی آن را اریتروسیت نیز می‌نامند. گلبول قرمز دارای هموگلوبین بوده و وظایف بسیار مهمی را در بدن به همراه دارند.

خون انسان شامل به سه دسته سلول تقسیم می‌شود. مدل اول گلبول‌های قرمز نام دارد. دسته دوم گلبول سفید و قسمت سوم پلاکت می‌باشد. هر کدام از این اجزا برای خود وظایفی را بر عهده دارند که اگر هر یک از این اجزا به درستی به وظایف خود عمل نکنند بدن با مشکلاتی جدی رو به رو خواهد شد.

دسته پلاکت‌ها سبب انعقاد خون شده و در هنگام خونریزی، خون را در سطح زخم به حالت لخته در آورده و از خونریزی جلوگیری می‌کند.

دسته بعدی که گلبول‌های سفید می‌باشند به عنوان یک سد دفاعی عمل کرده و از بدن در برابر انواع ویروس‌ها و باکتری‌ها و عوامل بیگانه مبارزه می‌کند. درباره وظایف گلبول‌های قرمز در ادامه همین مقاله بیشتر و کامل‌تر توضیح می‌دهیم.

درباره گلبول‌های قرمز باید بگوییم که این گلبول‌ها در مغز استخوان ساخته شده و سپس بعد از 24 ساعت به رگ‌های خونی جهت انجام وظایف خود منتقل می‌شوند. گلبول‌هایی که در ابتدا در مغز استخوان ساخته می‌شوند، نارس می‌باشند. گلبول نارس در اصطلاح پزشکی و علمی رتیکولوسیت نام دارد.

گلبول قرمز در همه مهره‌داران و خزندگان و در بعضی از نرم‌تنان نیز وجود دارد. این گلبول در بدن پستان داران به صورت صفحه‌ای شکل بوده و از دو طرف فرورفته یا مقعر می‌باشند. گلبول قرمز زمانی که به نهایت رشد خود رسیده و یا به اصطلاح بالغ شوند، هسته سلولی خود که همان DNA است را از دست می‌دهند.

نهایت عمر یک گلبول قرمز 120 روز است. بنابراین مغز استخوان باید مرتب گلبول قرمز را تولید کند تا بدن با کمبود این گلبول مواجه نشود.

هماتوکریت

هماتوکریت به نسبت اندازه حجم گلبول قرمز به کل حجم خون گفته می‌شود. این نسبت در بین مردان بیشتر از زنان می‌باشد. با انجام آزمایش هماکتوریت و سنجیدن این نسبت می‌توان تشخیص داد که انسان دچار کم‌خونی است یا خیر؟

تولید گلبول قرمز

هنگامی وضعیت انسان در حالت جنین است گلبول قرمز در طحال و کبد او تولید می‌شود. پس از تولد، این گلبول در مغز استخوان تمامی قسمت‌های بدن ساخته می‌شود.

بعد از آن در هر فرد بالغ به طور کامل در هر ثانیه حدود 2 میلیون گلبول قرمز در سلول‌های مغز استخوان بلند و عریض تولید می‌شود. در نظر داشته باشید که برای اینکه گلبول قرمز به اندازه و سالم در مغز استخوان تولید شود، بدن باید به اندازه ویتامین b12 و اسید فولیک را داشته باشد. در غیر اینصورت روند تولید گلبول با مشکل مواجه شده و انسان با بیماری کم‌خونی رو به رو می‌شود.

وظیفه گلبول قرمز خون

این گلبول در بدن وظیفه بسیار مهمی را در بدن بر عهده دارد. گلبول قرمز اکسیژن تنفس شده را از ریه‌ها دریافت کرده و به تمامی نقاط بدن می‌رساند. در خون انسان سلولی به نام هموگلوبین وجود دارد که این هموگلوبین‌ها به گلبول‌های قرمز چسبیده و عامل انتقال اکسیژن در بدن هستند.

همچنین خون در هنگام بازگشت از اندام‌های، کربن دی اکسید را از آن‌ها گرفته و به ریه‌ها تحویل می‌دهد. ریه نیز از طریق بازدم کربن دی اکسید را به بیرون از بدن منتقل می‌کند. کم‌خونی سبب رنگ پریدگی و تنگی نفس در بدن می‌شود.

از دیگر عوارض کم‌خونی می‌توان به خشکی پوست دست صورت اشاره کرد. همچنین ناخن‌ها شکننده شده و سرعت رشد آن‌ها کاهش پیدا می‌کند. همچنین انسان در اثر کم‌خونی با ریزش موی بسیار شدید رو به رو می‌شود.

تپش قلب، سردردهای شدید، درد زبان و دهان، سرگیجه و… نیز از عوارض دیگر کم‌خونی در بدن است.

اگر بانوان باردار به مقدار کافی خون در بدن نداشته باشند، ممکن است با خطر سقط جنین و یا زایمان زودرس مواجه شوند. بنابراین بانوان باردار حتما با مشورت با پزشک خود مواد حاوی آهن را مصرف کنند.

کمبود گلبول قرمز خون

در این قسمت می‌خواهیم بررسی کنیم که کمبود گلبول قرمز خون چیست؟ اگر بدن با کمبود گلبول قرمز مواجه شود، بیماری کم‌خونی در بدن رخ می‌دهد. بنابراین از مهمترین عوارض کمبود گلبول قرمز کم‌خونی است.

کم‌خونی برای بدن بسیار خطرناک است. هنگامی بدن با کم‌خونی مواجه می‌شود، در درجه اول اکسیژن به اندازه کافی به اندام‌های بدن نمی‌رسد. همین امر سبب می‌شود که اندام‌ها عملکرد عادی خود را نداشته باشند و بدن با خستگی و ضعف شدید رو به رو شود.

معجون خونساز

خون یکی مهمترین ارکان بدن است که انسان همیشه باید مراقب باشد که با کم‌خونی رو به رو نشود. در قسمت قبل ما با عوارض کمبود گلبول قرمز در بدن آشنا شدیم و دانستیم که اگر با کمبود گلبول قرمز رو به رو شدیم چه خطراتی برای بدن ما به وجود می‌آید.

بنابراین لازم است تا به دنبال راهی برای خونسازی در بدن باشیم. یکی از بهترین این راه‌ها استفاده از معجون خونساز حس خوب می‌باشد این معجون، یک معجون کاملا گیاهی بوده و به هیچ عنوان از مواد شیمیایی در تولید آن استفاده نمی‌شود.

معجون خونساز حس خوب از گیاهانی مانند گل ختمی، گزنه، یونجه، جعفری و طارونه تولید شده است. این معجون در تولید گلبول‌های قرمز در بدن بسیار موثر بوده و در درمان کم‌خونی و جلوگیری از فقر آهن بسیار مفید است. برای خرید این معجون بسیار مفید بر روی تصویر زیر کلیک کنید.

سخن پایانی

ما در این مقاله دانستیم که گلبول قرمز خون چیست؟ همچنین با وظیفه گلبول قرمز و عوارض کمبود گلبول قرمز نیز به طور کامل آشنا شدیم. بنابراین لازم است که انسان همواره به یاد داشته باشد که سلامتی خون در بدن به سلامتی دیگر اعضا و اندام‌های بدن نیز کمک فراوانی می‌کند. پس فراموش نکنید تا اول از مواد خونساز استفاده کنید و سپس سالیانه یک آزمایش خون برای چکاپ کامل تعیین میزان تعداد گلبول‌های قرمز و همچنین مقدار فولیک اسید و آهن انجام دهید. امیدواریم این مقاله درباره گلبول قرمز خون چیست برای شما مفید واقع شده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *