بیماری شناسی

تری گلیسیرید چیست؟ | راه کار درمان

تری گلیسیرید

تا کنون اسم تری گلیسیرید را شنیده‌ایم اما اکثرا نمی‌دانیم که چیست؟ در این مقاله می‌خواهیم اطلاعات کاملی را درباره تری گلیسیرید بیان کنیم. بدانیم که دلایل افزایش تری گلیسیرید در بدن چه چیزهایی هستند تا آن‌ها را رعایت کنیم. همچنین با علائم بالا بودن تری گلیسیرید، نحوه تشخیص تری گلیسرید بالا در بدن و راه‌های درمان این مشکل آشنا شویم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

تری گلیسیرید

تری گلیسیرید در واقع یکی از چربی‌های مهم در بدن است که کاهش یا افزایش آن از حد معمول می‌تواند مشکلاتی را برای بدن ایجاد کند. این ماده را با علامت اختصاری tg نشان می‌دهند. بنابراین در آزمایش‌های خون اگر به این علامت برخورد کردید سطح تری گلیسیرید خون شما را نشان می‌دهد.

بدن هر شخصی در روز به مقدار مشخصی کالری و انرژی نیاز دارد. پس از خوردن غذا و هضم مواد کربوهیدرات و چربی‌ها، کالری و انرژی اضافی که بدن در آن لحظه به آن نیاز ندارد، به صورت تری گلیسیرید در سلول‌های چربی ذخیره می‌شوند. زمانی که بدن به انرژی اضافی نیاز پیدا می‎کند این این ماده برای مصرف آزاد می‌شوند. هنگامی که بیشتر از نیاز بدن غذا مصرف شود، میزان تری گلیسیرید نیز افزایش پیدا می‌کند که این افزایش برای بدن بسیار خطرناک است. این ماده به صورت چربی در کبد ذخیره می‌شود. بنابراین افزایش بیش از حد آن منجر به ایجاد بیماری کبد چرب می‌شود.

همانطور که افزایش سطح کلسترول باعث ابتلا به بیماری چربی خون می‌شود افزایش میزان تری گلسیرید نیز باعث ابتلا به بیماری چربی خون و حمله قلبی و سکته می‌شود.

دلایل افزایش تری گلیسیرید

دریافت کالری بیش از حد انتظار بدن و نداشتن رژیم غذایی نامسب یکی از اصلی‌ترین دلایل افزایش تری گلیسیرید می‌باشد. از دیگر دلایل افزایش تری گلیسیرید در بدن می‌توان به استعمال دخانیات و سیگار، مشکلات زمینه‌ای کبد و کلیه، مصرف بیش از حد الکل، اختلال در غده تیروئید، ابتلا به دیابت نوع دوم، ژن و برخی از مشکلات ژنتیکی، رسیدن به سن یائسگی در زنان، اضافه وزن به خصوص چاقی شکمی، عدم ورزش و فعالیت‌های ورزشی و استفاده از برخی داروها اشاره کرد.

برخی از پزشکان داشتن استرس و اضطراب مداوم و نداشتن خواب کافی در شبانه روز را نیز از دلایل افزایش این ماده در بدن می‌دانند.

اما به طور کلی تغذیه نامناسب و عدم فعالیت ورزشی روزانه بیشتر مد نظر می‌باشد. اگر غذاهای چرب و فست فود مصرف می‌کنید حتما ورزش کنید. همانطور که گفته شد کالری اضافی دریافتی از غذاهای چرب در بدن به صورت تری گلیسیرید ذخیره می‌شود. داشتن یک برنامه ورزشی مناسب روزانه و یا پیاده روی منجر می‌شود تا بدن مجبور به استفاده از این کالری اضافه شود. در نتیجه سطح این ماده بدن شما کاهش می‌یابد.

منظور از غذاهای چرب چیست؟

در این مقاله از غذاهای چرب یاد کردیم و گفتیم استفاده بی رویه از غذاهای چرب منجر به افزایش چربی خون بدن و کلسترول و تری گلیسیرید می‌شود. می‌خواهیم بدانیم منظور از غذاهای چرب چیست؟ این ماده از ترکیب گلیسیرید و سه (تری) اسید چرب تشکیل می‌شود که این اسیدهای چرب خود نیز به چند مدل تقسیم می‌شوند.

اسیدهای چرب اشباع شده از اولین دسته می‌باشد. این دسته از چربی‌ها بیشتر حیوانی و جامد هستند. اسیدهای چرب اشباع شده برای بدن و سلامتی بسیار مضر بوده و باعث افزایش کلسترول بد خون و تری گلیسیرید و در نتیجه منجر به بیماری‌های قلبی و سکته می‌شود. افراد دیابتی نیز باید از مصرف این نوع از اسید چرب خودداری کنند.

نوع دوم، اسید چرب با یک اتصال غیر اشباع هستند که انواع روغن‌های مایع گیاهی مانند زیتون، کنجد و روغن آفتابگردان است. البته روغن موجود در دانه‌های آجیل نیز از این دسته از اسیدهای چرب می‌باشد.

اسیدهای چرب با چند اتصال غیر اشباع از نوع دسته سوم هستند که این دسته از اسیدهای چرب در مقایسه با دو دسته قبلی از ضرر بسیار کمتری برای بدن و سلامتی انسان برخوردارند. چربی موجود در گوشت ماهی، روغن گردو و روغن هسته انگور و انار از این دسته هستند و مصرف آن‌ها هیچ ضرری به بدن انسان وارد نمی‌کند.

دسته آخر از اسیدهای چرب که بسیار مضر بوده و مصرف آن برای هیچ یک گروه سنی توصیه نمی‌شود، اسیدهای چرب ترانس نام دارد. اسیدهای چرب ترانس باعث افزایش شدید کلسترول بد خون و تری گلیسیرید می‌شود. معروف‌ترین نوع اسیدهای چرب ترانس که امروزه در صنعت خوراکی بسیار استفاده می‌شود، روغن پالم است.

افراد دیابتی، افرادی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای قلبی و کلیوی هستند، افرادی که فشار خون و چربی خون دارند به هیچ عنوان از این نوع روغن استفاده نکنند.

نحوه تشخیص تری گلیسیرید

برای تشخیص تری گلیسیرید باید آزمایش خون داد. برای انجام آزمایش باید حداقل 8 ساعت ناشنا باشید. البته در نظر داشته باشید که قبل از آن هم غذای معمولی مصرف کنید. استفاده از غذاهای خیلی چرب یا ناشتا بودن بیشتر از 10 ساعت نتیجه آزمایش را کاذب می‌کند. در این مورد لازم است که با پزشک مشورت کنید.

علائم بالا بودن تری گلیسیرید

با افزایش سطح این ماده در بدن انسان علائمی پیدا می‌شود که با شناخت آن‌ها به راحتی می‌توانیم بروز این بیماری را تشخیص داده و آن را درمان کنیم.

تپش قلب، درد شدید و ناگهانی در قسمت شکم، تب و حالت تهوع است. در واقع افزایش تری گلیسیرید بالا علائم خاصی را از خود نشان نمی‌دهد و بهتر است هر شش ماه یکبار با انجام چکاپ و آزمایش خون از بروز این بیماری اطلاع پیدا کرد.

راه کار درمان

اولین و بهترین قدم برای پیشگیری از ایجاد تری گلیسیرید بالا در بدن داشتن یک رژیم غذایی مناسب و کم چرب می‌باشد. قدم بعدی یک برنامه ورزشی و پیاده‌روی مناسب است. با رعایت این دو مورد در طول زندگی از بروز بسیاری از بیماری‌ها به خصوص چربی خون و کلسترول و این ماده بالا جلوگیری می‌شود.

یکی از بهترین راه‌ها برای پیشگیری و درمان چربی خون و تری گلیسیرید بالا استفاده از معجون چربی خون می‌باشد. معجون چربی خون کاملا گیاهی بوده و تماما از گیاهان دارویی و بدون دخالت مواد شیمیایی ساخته شده است. این معجون با خاصیت فوق‌العاده‌ای که دارد می‌تواند چربی خون را پایین آورده و میزان کلسترول و تری گلیسیرید موجود در بدن را کاهش دهد.

کلام آخر

امروزه با پیدایش انواع مدل‌های روغن و استفاده آن‌ها در بسیاری از وعده‎‌های غذایی، متاسفانه بیماری چربی خون از سنین پایین شروع می‌شود. بنابراین توجه به رژیم غذایی یکی از راه‌های مناسب برای جلوگیری از بروز بیماری است. حتی اگر غذاهای چرب را دوست دارید و مرتبا از فست فود استفاده می‌کنید لازم است که این چربی اضافی ایجاد شده در بدن خود را به نحوی از بین ببرید. استفاده از یک معجون‌های گیاهی مناسب و همچنین انجام روزانه حداقل نیم ساعت فعالیت ورزشی در کنار مصرف این غذاها به سلامت شما کمک زیادی می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *