چاقی مفرط یکی از عوامل مؤثر در بروز علائم کبد چرب به شمار میرود. رعایت یک رژیم غذایی برای کبد چرب میتواند به کاهش وزن و حفظ تناسب اندام کمک کند. برای درمان کبد چرب، ضروری است که تغییراتی در رژیم غذایی و عادات تغذیهای روزانه ایجاد شود. در این راستا، مصرف چه مواد غذایی توصیه میشود و از چه مواردی باید پرهیز کرد؟ یک برنامه غذایی مناسب برای افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند، شامل مصرف فراوان میوهها و سبزیجات، غلات کامل، قهوه، روغن زیتون، سویا، آجیل و دانههای کتان و چیا میباشد. از سوی دیگر، برای درمان کبد چرب، باید از مصرف نوشابه، الکل، غذاهای شور، چربیهای اشباع، غذاهای سرخکرده، بیکن، سوسیس، گوشتهای پخته شده و گوشتهای چرب خودداری کرد.
در ادامه با حس خوب آسمان همراه باشید تا بدانیم برای کبد چرب چه مواد غذایی مفید است و چه موادی مضر؟!
فهرست مطالب
بیماری کبد چرب چه خطراتی دارد؟
بیماری کبد چرب ناشی از انباشت سلولهای چربی در کبد است و بهطور طبیعی در افراد سالم نیز ممکن است وجود داشته باشد؛ اما افزایش آن میتواند سلامت افراد را تهدید کند. کبد یکی از ارگانهای حیاتی بدن است که نهتنها در تولید بسیاری از متابولیتها نقش دارد، بلکه در تصفیه سموم از خون و بدن نیز مؤثر است. بنابراین، اگر کبد چرب به مرحله خطرناکی برسد، ممکن است به نارسایی و التهاب کبد منجر شود و فرد ناچار به استفاده از پیوند کبد و دیالیز گردد.
برای شناخت گرید های مختلف کبد چرب و انواع کبد چرب مقاله گرید های کبد چرب را مطالعه نمایید.
روش تشخیص کبد چرب
از آنجا که این بیماری معمولاً هیچ نشانهای ندارد، پزشک ممکن است اولین فردی باشد که آن را شناسایی میکند. سطوح بالای آنزیمهای کبدی که در آزمایش خون برای تشخیص سایر بیماریها مشاهده میشود، میتواند نشانهای از مشکل باشد. افزایش این آنزیمها نشاندهنده آسیب به کبد است. برای تشخیص دقیقتر، انجام سونوگرافی یا توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن) به منظور تهیه تصویر از کبد ضروری است. همچنین، بیوپسی کبد (نمونهبرداری از بافت) برای ارزیابی میزان پیشرفت بیماری کبد لازم است. در برخی موارد، سونوگرافی تخصصی به جای بیوپسی کبد برای بررسی میزان چربی و بافت اسکار در کبد انجام میشود.
رژیم غذایی برای کبد چرب
برای افرادی که به گرید ۲ مبتلا هستند، مناسبترین رژیم غذایی شامل کاهش مصرف کربوهیدراتها میباشد. همچنین توصیه میشود که نان و برنج مصرفی حتماً از نوع سبوسدار باشد. این افراد باید به مصرف بیشتر میوهها و سبزیجات و همچنین روغنهای سالم توجه کنند. علاوه بر این، محدود کردن غذاهای فرآوری شده و دارای قند و شکر بالا نیز ضروری است. این افراد باید از مصرف الکل، گوشت و چربیهای اشباع خودداری کنند.
برای کبد چرب چی بخوریم؟
متخصصان توصیه میکنند که برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب، این مواد غذایی مصرف شود:
✅ شیر بادام یا شیر گاو کم چرب
بزرگسالان و کودکان مبتلا باید به میزان کافی کلسیم توجه داشته باشند. مصرف مناسب کلسیم و ویتامین D میتواند به جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کند. همچنین، بیماران با بیماری کبدی پیشرفته به دلیل عوارض متعدد تغذیهای ممکن است با مشکلاتی مواجه شوند و در معرض خطر پوکی استخوان قرار گیرند. افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند، باید روزانه حداکثر سه لیوان از هر یک از این نوع شیرها را مصرف کنند.
✅قهوه
تحقیقات علمی در زمینه تغذیه و تناسب اندام نشان میدهد که قهوه بدون خامه و شکر، یکی از کارآمدترین روشها برای بهبود وضعیت کبد چرب به شمار میرود. به نظر میرسد قهوه میتواند نفوذپذیری روده را کاهش دهد و در نتیجه جذب چربی در بدن را کندتر کند. هرچند که صحت این موضوع هنوز در حال بررسیهای بالینی است، اما شواهد رو به افزایشی وجود دارد که نشان میدهد قهوه میتواند در کاهش علائم و خطرات بیماری مؤثر باشد. بسته به شدت بیماری و وضعیت بیمار، مصرف 7 تا 9 فنجان قهوه در هفته توصیه میشود.
✅غذاهای سرشار از ویتامین E
این دسته از غذاها شامل فلفل دلمهای قرمز، اسفناج، بادامزمینی و مغزها و ... هستند که دارای مقادیر بالایی از ویتامین E بوده و برای افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند، مصرف آنها توصیه میشود.
✅معجون کبد
کبد یکی از اعضای حیاتی و کلیدی در بدن انسان به شمار میآید و هرگونه اختلال یا آسیب در این عضو میتواند به شدت بر عملکرد سایر اندامها تأثیر بگذارد. از این رو، توجه به سلامت کبد از اهمیت بالایی برخوردار است. معجون کبد چرب بهطور کامل از گیاهان مختلف تهیه میشود که از جمله مهمترین آنها میتوان به کاسنی، شاطره، بید و خارمریم اشاره کرد.
فواید معجون کبد
از جمله مزایای این معجون در پاکسازی کبد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مناسب برای درمان کبد چرب
- مناسب برای کاهش حرارت کبد و خنککنندگی بدن
- مناسب برای درمان نارساییهای کبدی
- درمان انواع بیماریهای کبدی
- کمک به بهبود عملکرد کبد و تصفیه بهتر خون
- سمزدایی و پاکسازی کبد و کیسه صفرا
- کنترل چربی کبد
معجون کبد چرب
معجون پاکسازی کبد کاملا گیاهی بوده و از گیاهان مختلفی تهیه میشود که مهمترین آنها کاسنی، شاطره، بید و خارمریم میباشد.
✅ آب
کارشناسان بر این باورند که باید مصرف آب را به جای نوشیدنیهای شیرین و پرکالری در نظر گرفت. به عنوان مثال، فردی با وزن 50 کیلوگرم که سابقه بیماری ندارد و محدودیتی در مصرف مایعات ندارد، باید روزانه حداقل 3 لیتر آب بنوشد تا از کمبود آب بدن و عوارض منفی آن بر کبد جلوگیری کند.
✅روغن زیتون
روغنهای خاصی مانند روغن زیتون و روغن آووکادو میتوانند چربیهای سالم را برای بدن تأمین کنند. این روغنها به افزایش احساس سیری کمک کرده و سطح آنزیمهای کبدی را کاهش میدهند. سایر روغنها که غنی از چربیهای اشباع نشده هستند، شامل روغن کنجد، بادامزمینی، آفتابگردان و کلزا میباشند.
✅دانههای کتان و چیا
این دانهها به عنوان منابع گیاهی اسیدهای امگا ۳ شناخته میشوند. این اسیدها برای افرادی که دچار کبد چرب غیرالکلی یا الکلی هستند، توصیه میشود زیرا میتوانند به کاهش میزان چربی در کبد کمک کنند.
✅سیر
افزایش مصرف سیر در طول یک دوره ۱۵ هفتهای میتواند به کاهش توده چربی بدن و همچنین کاهش چربی در کبد کمک کرده و از پیشرفت بیماری جلوگیری کند.
✅سویا
محصولات سویا مانند شیر سویا و توفو ممکن است به بهبود این وضعیت کمک کنند.
برای کبد چرب چی نخوریم؟
غذاهایی که باید از مصرف آنها پرهیز کرد، معمولاً شامل مواردی هستند که میتوانند سطح قند خون را افزایش دهند یا به افزایش وزن منجر شوند، از جمله:
❌ آب میوه، نوشابه و نوشیدنیهای شیرین
این مواد باید مورد اجتناب قرار گیرند زیرا قندها و کربوهیدراتها، برای کبد مضر هستند.
❌ نوشیدنیهای رژیمی با کالری کم
جایگزینهای قند (قندهای رژیمی) نیز ممکن است به کبد آسیب بیشتری وارد کنند.
❌ کره و کره آب شده
این مواد حاوی چربیهای اشباع شده زیادی هستند که میتوانند سطح تری گلیسیرید خون را افزایش دهند.
❌ کیکهای شیرین، بستنی و دسرها
مصرف کربوهیدراتهای شیرین میتواند شانس موفقیت در کنترل بیماری را به شدت کاهش دهد.
❌ بیکن، سوسیس، گوشتهای پخته شده و گوشتهای چرب
این نوع غذاها سرشار از چربیهای اشباع هستند و به همین دلیل توسط متخصصان توصیه نمیشوند.
❌ الکل
اگر به دلیل مصرف زیاد الکل دچار کبد چرب شدهاید، ضروری است که نوشیدن الکل را متوقف کنید، زیرا این امر میتواند به آسیبهای بیشتری به کبد منجر شود.
❌ غذاهای شور
برخی از تحقیقات نشان میدهند که مصرف نمک میتواند وضعیت NAFLD را تشدید کند. این موضوع به دو دلیل است: اولاً، این نوع غذاها معمولاً با غذاهای چرب و پرکالری همراه هستند و ثانیاً میتوانند باعث اختلال در سیستم رنین-آنژیوتانسین شوند که خطر ابتلا به کبد چرب را افزایش میدهد.
❌ غذاهای سرخ شده
غذاهای سرخ شده معمولاً دارای کالری بالایی هستند و به همین دلیل توسط متخصصان تغذیه توصیه نمیشوند.
برنامه غذایی سالم برای کبد چرب
زمانی که چربی یا تری گلیسرید در کبد انباشته شود و از آن خارج نگردد، فرد به بیماری کبد چرب مبتلا میشود. در صورت بروز این بیماری، اگر رژیم غذایی فرد تغییر نکند، بیماری ممکن است پیشرفت کرده و به سیروز کبدی بدخیم منجر شود. به همین دلیل، افراد باید در مراحل اولیه این بیماری یک برنامه غذایی مناسب برای کبد چرب خود تنظیم کنند تا از پیشرفت آن جلوگیری نمایند و لذا آگاهی از نکات آشپزی رژیمی امری ضروری است.
علائم این بیماری ممکن است در پوست، اضافه وزن، چربی دور شکم و یا در عملکرد قلب و عروق و سایر اعضای بدن نمایان شود. در ادامه، چند مورد مهم از لیست غذایی رژیم کبد چرب ارائه میشود که به شما کمک میکند در صورت ابتلا به کبد چرب در مراحل اولیه، از پیشرفت آن جلوگیری کرده و از بروز علائم آن ممانعت کنید.
صبحانه رژیمی برای کبد چرب
صبحانه به عنوان یکی از وعدههای حیاتی در طول روز شناخته میشود. یکی از نکات کلیدی در ارتباط با این بیماری این است که هیچ یک از وعدههای غذایی نباید حذف شوند؛ اما میتوان وعدهها را به صورت سبک انتخاب کرده و از غذاهای ایمن استفاده کرد. برای تهیه صبحانهای مناسب برای کبد چرب، رعایت چند نکته ضروری است. نخستین نکته، مصرف سبزیجات به ویژه سبزیجات چلیپا در وعده صبحانه است که میتواند به سمزدایی بدن کمک کند. در کنار سبزیجات چلیپا مانند کلم بروکلی و گلکلم، استفاده از مرکبات نیز توصیه میشود.
مصرف ویتامین C و نوشیدن آب مرکبات در صبح میتواند به بهبود عملکرد کبد کمک کند. یکی از نکات مهم در آشپزی رژیمی برای درمان این مشکل، چکاندن آب لیموترش در آب و نوشیدن آن در طول روز است. اگر به نوشیدن چای در صبحانه علاقه دارید، بهتر است چای سیاه را با چای سبز جایگزین کنید. مصرف چای سبز نه تنها به کاهش وزن کمک میکند، بلکه یکی از بهترین گزینهها برای صبحانهای مناسب برای کبد چرب به شمار میآید و به پاکسازی آن یاری میرساند.
غذا رژیمی برای کبد چرب
تهیه صبحانهای مناسب برای کبد چرب با استفاده از زردچوبه: زردچوبه به عنوان یک ماده مؤثر در تهیه صبحانهای رژیمی برای کبد چرب شناخته میشود. این ادویه به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانهای فراوان و خواص ضدالتهابی ماده کورکومین، به بهبود وضعیت کبد چرب و کاهش التهابهای دیگر کمک میکند. بنابراین، میتوانید زردچوبه را در تهیه انواع وعدههای غذایی به کار ببرید.
مصرف سیر به صورت ناشتا: سیر دارای مقدار زیادی گوگرد است که به فعالسازی آنزیمهای کبدی کمک میکند و به همین دلیل، برای تهیه صبحانهای که به پاکسازی کبد کمک کند، بسیار مفید است. همچنین، میتوانید حبههای سیر را به صورت ناشتا مصرف کنید تا از خواص آن بهرهمند شوید.
استفاده از سبزیجات چلیپا: برای تهیه صبحانهای رژیمی مناسب برای کبد چرب، میتوانید از سبزیجات چلیپا مانند کلم پیچ، کلم بروکلی، کلم بروکسل و گل کلم بهره ببرید. این سبزیجات حاوی گلوتاتیون هستند که به پاکسازی کبد کمک کرده و در تقویت سیستم ایمنی بدن نیز مؤثر میباشند.
روغن زیتون در صبحانه: روغن زیتون به عنوان یکی از چربیهای غیر اشباع سالم شناخته میشود که بر خلاف سایر چربیهای گیاهی یا روغنهای مایع، فشار زیادی به کبد وارد نمیآورد. به همین دلیل، این روغن در لیست غذایی مناسب برای کبد چرب قرار دارد و نه تنها به عنوان یک صبحانه رژیمی برای افرادی که دچار کبد چرب هستند، بلکه به بهبود سلامت عمومی بدن نیز کمک میکند.
توت خشک: مصرف توت، به ویژه توت خشک، در کنار صبحانه میتواند آنتیاکسیدانهای ضروری برای پاکسازی کبد را فراهم آورد. برای درمان کبد چرب، میتوانید از انگور، کشمش و یا توت در رژیم غذایی خود بهرهبرداری کنید.
در این مقاله در مورد رژیم غذایی برای کبد چرب مطالعه نمودیم؛در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات مفید دیگری درمورد رژیم های غذایی مختلف در اختیارتان قرار میدهیم.
باتشکر از همراهی شما شرکت حس خوب آسمان.