خواص غذاها

خواص شله زرد

شله زرد

در این مقاله می‌خواهیم درباره شله زرد یک دسر ایرانی و اصیل صحبت کنیم. میخواهیم بدانیم که شله زرد با چه موادی پخته می‌شود؟ طرز تهیه شله زرد چیست؟ شله زرد چه خاصیتی دارد؟ خواص شله زرد در بارداری چه مواردی هستند؟ شله زرد برای کودکان چه خواصی دارد؟ این‌ها سوالاتی هستند که ما در این مقاله قصد داریم به آن‌ها پاسخ دهیم و درباره آن‌ها صحبت کنیم. پس تا پایان مقاله همراه ما باشید تا با شله زرد یک دسر اصیل ایرانی بیشتر آشنا شویم.

شله زرد

شله زرد یک دسر ایرانی و اصیل است که به دلیل وجود ماده‌ای به نام زعفران در آن رنگش، زرد رنگ می‌باشد. از شله زرد به عنوان یک دسر پیش غذا استفاده می‌شود. شله زرد یک غذای مناسبتی است. یعنی به دلیل اعتقاد ایرانیان به مراسمات مذهبی و پخش نذری بیشتر شله زرد را به عنوان یک غذای نذری در مراسمات مذهبی و جشن‌ها مانند ایام محرم و اربعین حسینی و یا اعیاد شعبانیه و… آماده و در بین مردم پخش می‌کنند.
در ادامه با طرز تهیه و خواص شله زرد بیشتر آشنا می‌شویم.

مواد شله زرد

شله زرد از موادی درست می‌شود که خواص زیادی دارد و تهیه آن‌ها بسیار راحت می‌باشد و اصلا سخت نیست به همین دلیل به راحتی ‌می‌توان آن‌ها را تهیه کرد و شله زرد را پخت. این مواد عبارتنداز: خرده برنج یا به اصطلاح برنج نیم دانه به میزان دو لیوان، شکر به میزان چهار لیوان، گلاب به میزان نصف لیوان، عرق هل به میزان نصف استکان، خلال بادام به میزان صد گرم برای شله زرد و مقداری برای تزیین آن، خلال پسته به مقداری برای تزیین، کره یا روغن به میزان صد گرم ( بهتر است از کره استفاده شود )، نمک به مقدار یک قاشق چای خوری، دارچین، زعفران دم کرده به میزان لازم، دارچین به میزان لازم برای تزیین، گل محمدی به میزان لازم برای تزیین.

این‌ها موادی هستند که برای پختن شله زرد لازم داریم. این که از هرکدام به چه میزان باید استفاده کرد بسته به تعداد نفراتی دارد که می‌خواهید برای آن‌ها شله زرد را درست کنید. موادی که در بالا گفته شده مقدار لازم برای 4 نفر می‌باشد. اگر تعداد نفرات شما بیشتر است باید به میزان هر نفر تناسب بسته و به مقدار بالا اضافه و یا از آن کم کنید.

طرز تهیه شله زرد

برای پختن شله زرد ابتدا برنج نیم دانه را با دقت پاک کرده و آن را در کاسه‌ای ریخته و برنج را می‌شوییم. در کاسه آب ریخته و با دست برنج را زیر و رو می‌کنیم. شستن برنج را چند مرتبه انجام می‌دهیم تا برنج کاملا شسته شود و گرد آن خارج شود. سپس کاسه را پر از آب کرده و یک لیوان گلاب به آن اضافه می‌کنیم و صبر می‌کنیم تا برنج به مدت 30 الی 40 دقیقه خیس بخورد. حواستان باشد که در این مرحله اصلا نباید به برنج نمک اضافه کنید.

در این هنگام می‌توانید خلال بادام که در شله زرد خواص زیادی دارد. را نیز در آب و گلاب خیس کنید تا نرم شود. البته این مرحله دلخواهی است و انجام آن لازم الاجرا نیست. اما اگر از بادام درسته استفاده می‌کنید حتما آن را در مخلوط آب و گلاب خیس کنید تا پوست قهوه‌ای آن جدا شود.

پس از گذشت 30 الی 40 دقیقه از خیساندن برنج به مقدار 8 لیوان آب در قابلمه بریزد و اجازه دهید تا آب به نقطه جوش برسد. بعد از اینکه آب به جوش آمد مخلوط برنج خیس خورده با آب و گلاب را درون آب ریخته و اجازه می‌دهید تا برنج بپزد. اگر بر روی برنج کف ایجاد شد آن را با قاشق چوبی جدا کنید.

هر به چند دقیقه برنج را تست کنید. اگر برنج اول خوب بپزد و بعد مواد را به آن اضافه کنید، شکل شله زرد پخته شده خراب می‌شود. باید برنج کمی سفت باشد. در این مرحله زعفران دم کرده را به شله زرد اضافه کنید. در نظر داشته باشید که هرگز قبل از اضافه کردن زعفران دم کرده به برنج شکر را اضافه نکنید. زیرا شکر باعث می‌شود که زعفران آن طور که باید به شله زرد رنگ ندهد و رنگ آن به زردی دلخواه نرسد. پس اول زعفران را اضافه کنید و اجازه دهید تا زعفران خوب رنگ بدهد. 8 الی ده دقیقه برای این کار زمان کافی می‌باشد.

پس از گذشت 10 دقیقه شکر را اضافه کنید و خوب بهم بزنید. در این مرحله باید مرتبا شله زرد را هم بزنید تا شله زرد ته نگیرد. پس از حل شدن شکر خلال بادام را داخل شله زرد ریخته و سپس نمک را به آن اضافه می‌کنیم. در این مرحله اجازه می‌دهیم تا شله زرد خوب بپزد.به دلیل اینکه شله زرد زود ته می‌گیرد باید شعله آن کم باشد و مرتبا هم بزنیم. زمانی که احساس کردید به غلظت مورد نظرتان رسید مقداری از آن را در یک بشقاب ریخته و بگذارید سرد شود. توجه داشته باشید شله زرد از آن دسته غذاهایی می‌باشد که اگر سرد شود سفت‌تر و غلیظ‌‌‌‌‌‌‌‍‍‍‌‍‍‌‌‎ترمی‌شود. پس آن را سرد شده تست کنید. اگر طعم و غلظت آن در حالت سرد شده از نظر شما خوب نبود اجازه بدهید تا شله زرد بازهم بپزد و این مرحله تا جایی که به غلظت مورد نظر برسد تکرار کنید. زمانی که به غلظت دلخواهتان رسید عرق هل و کره را به آن اضافه کنید و پس از 5 دقیقه آن را خاموش کنید. آن را در ظرف مورد نظرتان بریزید و با خلال پسته و خلال بادام و دارچین و گل محمد تزیین کنید.

شله زرد چه خاصیتی دارد؟

شله زرد برای بدن بسیار مفید است و خواص شله زرد بسیار زیاد است. شله زرد حاوی ویتامین‌های A, B, C, B1, B6 و B2 می‌باشد. همچنین سرشار از پروتئین و کربوهیدرات است. شله زرد حاوی مواد معدنی لازم برای بدن از جمله کلسیم و آهن است. به دلیل وجود عرق هل در این دسر، برای تقویت معده و قلب بسیار مفید است. این دسر به دلیل داشتن زعفران نشاط‌آور است و افسردگی را از بین می‌برد.

خواص شله زرد در بارداری

شنیده‌ایم که مصرف زعفران در بارداری موجب سقط جنین می‌شود. اما منظور از این جمله، مصرف زعفران به صورت دم کرده و بسیار غلیظ می‌باشد. زعفران موجود در شله زرد فقط برای رنگ‌‌دهی و طعم و عطر استفاده می‌شود. اما بدن هر شخصی متفاوت است و حتی ممکن است به این مقدار زعفران نیز واکنش نشان دهد. بنابراین مادران باردار باید خیلی مراقب خود و جنین باشند و بدون مشورت با پزشک غذاهایی که باعث سقط جنین می‌شوند یا احتمال سقط جنین را دارند مصرف نکنند.

خواص شله زرد برای کودکان

شله زرد برای کودکان نیز بسیار مفید است. خواص شله زرد برای کودکان نیز همانند مواردی است که در بالا گفته شد. با این حال ممکن است بعضی از کودکان شله زرد را دوست نداشته باشند. سعی کنید که حتما با بازی و داستان آن‌ها را ترغیب به خوردن شله زرد کنید. اما اگر موفق نشدید از موادغذایی جایگزین استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *